Proslavljen Dan posvećenog života u Dubrovniku Ispis
Ponedjeljak, 27 Siječanj 2020 19:14

2020-1-25U subotu 25. siječnja proslavljen je u Dubrovniku Dan posvećenog života. Susret je organiziralo Vijeće za posvećeni život Dubrovačke biskupije s pročelnikom fra Stankom Dodigom.

 

Okupljeni redovnici i redovnice susret su započeli u dvorani Ivana Pavla II. molitvom srednjeg časa, nakon čega je predavanje na temu „Redovništvo – najljepši san Crkve“ održao fra Ivan Boras, gvardijan samostana sv. Jeronima u Slanom.


Fra Boras započeo je svoje izlaganjem pitanjem koje bi svatko trebao sebi postaviti: koliko pridonosim da moja zajednica bude sveta? Potrebno je napustiti uobičajeno i ustaljeno kako bismo zaista živjeli svoje redovništvo; živjeti san koji cijeloj Crkvi daje posebnu privlačnost. Redovničke zajednice trebaju biti krila Crkve. Pritom nije važno što radimo, nego živimo li svoje poslanje zajedno. Karizma redovničke zajednice nije privatno vlasništvo pojedinca, nego treba služiti na dobrobit cijele zajednice, istaknuo je fra Boras.


Uslijedio je blagoslov svijeća u crkvi sv. Vlaha, nakon čega su okupljeni u procesiji krenuli do katedrale, gdje je misno slavlje predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na početku misnog slavlja redovnici i redovnice obnovili su zavjete, a biskup ih je potom u sadržajnoj homiliji podsjetio, osvrćući se na obraćenje sv. Pavla, Isusov poziv apostolima i pismo pape Franje otprije nekoliko godina povodom Godine posvećenog života, kako je za autentično svjedočenje Radosne vijesti najpotrebnije zajedništvo. Pjevanje na misnom slavlju predvodile su sestre dominikanke.