Vi ste svjetlo svijeta i sol zemlje Ispis
Subota, 08 Veljača 2020 15:02

2020-2-9„Vi ste svjetlost svijeta…Vi ste sol zemlje“

Je li ja, Gospodine? Je li na meni počinuo tvoj pogled i tvoj prst u mene bio usmjeren kad si izgovarao ove riječi? U meni raste, upravo me cijelu preplavljuje ta tvoja pohvala, to povjerenje koje mi iskazuješ. Ti to od mene tražiš: biti sol zemlje i svjetlo svijetu!

 


Moj Bog u mene ima veliko povjerenje. A ja? Jesam li dorasla tom povjerenju? Sigurno nije mislio na moju slatkorječivost i umješnost baratanja riječima i rečenicama, na moje male krađe tuđih misli i izraza. Nije mislio ni na dobro pripremljeno izlaganje koje pršti poukama i psihološki prihvatljivim primjerima. Nisu mu važni ni moji bestseleri koje, istina, nisam ni napisala.


Važno mu je da budemo njegovi svjedoci tu gdje jesmo, uvjerljivi navjestitelji Radosne vijesti koja se može sažeti u nekoliko riječi: Bog te neizmjerno ljubi i sve je učinio da te spasi. Za tebe je Isus došao na svijet, bio neshvaćen, odbačen, mučen i ponižen sve do smrti na križu. Nije slijedila kazna, odbacivanje, napuštanje čovjeka. Sve je urodilo rijekom milosrđa, praštanja, ljubavi i dobrote.


Ispunjeni tim saznanjem i sami ćemo se zalagati za sve što je dobro, milosrdno i sveto. Isusove vrijednosti će biti i naše vrijednosti, njegov odnos prema Ocu Nebeskom i prema ljudima kojima je poslan nadahnjivat će i moje odnose i obilježiti moje življenje. Zapravo, samo to od nas i traži, da nam riječi, život i djela gore Isusovom ljubavlju, dobrotom, praštanjem i milosrđem. To je svjetlost koja kroz nas svijetli, to je sol koja sredinu u kojoj živimo oplemenjuje i čini je poželjnijim mjestom za život. Najjače svijetli i najuvjerljivije govori sam život. O nama ovisi hoće li nam životi biti žmirkava svjetla u tami degradacije života, izokrenutih vrijednosti i materijalne nezasitnosti, ili ćemo biti reflektori koji ne dopuštaju beznađu, netrpeljivosti, bezosjećajnosti, malodušnosti i umoru da preplave ovaj svijet.


Život je propovijed koju svi čuju, knjiga koju svi čitaju, djelo koje svi meditiraju. Pouzdat nam se u Duha Božjega, u njegovo djelovanje u nama i po nama i dopustiti mu da nas nadahnjuje, potiče, osnažuje na putu dobra. To je način kako postati svjetlo svijeta i sol zemlji.


Prorok Izaija u nedjeljnom čitanju savjetuje: „Ukloniš li iz svoje sredine jaram, ispružen prst i besjedu bezbožnu, dadeš li kruha gladnome, nasitiš li potlačenog, tvoja će svjetlost zasjati u tmini i tama će tvoja kao podne postati.“ ( Iz 58, 10) Sveti Pavao je još jasniji kad kaže: „ I besjeda moja i propovijedanje moje ne bijaše u uvjerljivim riječima mudrosti, nego u pokazivanju Duha i snage da se vjera vaša ne temelji na mudrosti ljudskoj nego na snazi Božjoj.“ (1 Kor 2,5)
Vjera i djela se uvjetuju i nadopunjuju. Vjera je gorivo za naše svjetlo posuđeno od Isusa pravoga svjetla.


Ovaj povjerljivi zadatak da postanemo svjetlo i sol ovome životu savršenije ispunjavamo što smo snažnije ucijepljeni u trs i dopuštamo sokovima trsa da po nama postaju vidljivi i opipljivi. Samo smo prenositelji Kristova svjetla, sredstvo u ruci Oca Nebeskoga.
Želimo biti svjetlo i sol. I Bog to hoće i želi. Pitam se: Što onda čekamo? Postanimo to od odmah !

 

s. Katarina Maglica OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik