Proslava sv. Dominika u Virju Ispis
Srijeda, 10 Kolovoz 2016 20:11

virje CustomSvetkovina sv. Dominika, svečano je proslavljena 8. kolovoza u samostanskoj kući sestara dominikanki u Virju. Misno slavlje u samostanskoj kapeli predvodio je župnik vlč. Ivica Bačani. U sklopu 800. obljetnice osnutka Reda propovjednika u kapeli se skupio velik broj vjernika koji su zajedno sa sestrama proslavili ovaj jubilej.

Na početku slavlja vlč. Ivica čestitao je sestrama blagdan njihova utemeljitelja spomenuvši kako je sv. Dominik bio potpuno predan Gospodinu i ljudskoj patnji. Iako nije posjedovao mnogo i ono malo što je imao podao je za druge, tako navješćujući Evanđelje sljedeći put Krista koji je sebe iz ljubavi dao na križu.


Obilježavanje svetkovine sv. Dominika u prepunoj kapeli na mene je ostavilo veliki dojam, vidjevši zajedništvo, jedinstvo i međusobnu ljubav među svojim župljanima tijekom slavlja. Kao župljani naše župe zahvalni smo Gospodinu za sve darove i blagoslove koje nam pruža, dajući nam sestre dominikanke koje su svoj život posvetile službi Bogu i narodu, ugledajući se na sv. Dominika kao primjera svetosti, velikodušnosti i poniznosti.

Tajana PokecNa sam dan okupio se lijepi broj vjernika u kapelici sv. Dominika. Osjećaj zajedništva međusobno i sa sestrama u slavljenju euharistije koju je uvodnim riječima i dostojanstvom obavljanja vodio gospodin župnik. Čitanjem Božje riječi sudjelovala je sestra Sara rođena u Virju. Molilo se za dominikanski red, ženski ogranak reda, suradnike i dobročinitelje, pokojne i žive, te spomenulo ime pok. sestre Elvire, također rođene u Virju. Dostojanstvu svečanosti doprinio je svojim skladnim pjevanjem crkveni zbor koji vodi orguljašica sestra Cecilija. Ona uspješno nadopunjuje crkveno pjevanje i u filijalama kada izostanu domaći orguljaši. Nakon završnog blagoslova i nekoliko riječi misnika, sestra Josipa je pozvala sve nazočne na prigodno čašćenje i druženje. Opet se osjetilo zajedništvo susreta gdje je rečeno da su redovnici Dominikanci u 16.-om stoljeću ovdje u unutrašnjosti djelovali unatoč velikoj djelatnosti u gradovima uz Jadran.

Televizijski prijenos mise iz Konjščine u Hrvatskom Zagorju iz crkve sv, Dominika predvodio je redovnik dominikanac , odakle smo mogli čuti da je štovanje sv. Dominika preneseno iz nekadašnjeg Domankuša iz okolice Bjelovara., Turci su potpuno uništili Domankuš na povlačenju ispod Đurđevca prema Čazmi. Zaključili smo da su sestre dominikanke u Virju zapravo nasljednice nekadašnjeg Domankuša, tim više što u susjednoj staroj župi Velikog Trojstva postoji i malo naselje Dominkovica, što nije u velikoj udaljenosti od Svete Ane. Da smo u jednoj župi sestre bi doprle i do Dominkovice.

U intimnoj atmosferi javila se sudjelovateljica iz Šemovaca i ispričala događaj. Vozila je sestru Alemku iz Virja u posjet bratovoj obitelji u Čakovec. Svratile su na tržnicu u Varaždinu. Sestra u bijelom postala je zanimljiva, da bi jedna gospođa direktno ju upitala:“ Časna, kakav je danas svetak da ste se obukli u bijelo.“ Svetak je ovdje izraz za blagdan. Ispričano je izazvalo raspoloženje, da bi sestra Josipa uzviknula:“Meni je svaki dan svetak.“ Svetkom se ima više vremena za ljude, više poniranja u sebe, tražeći put do Stvoritelja. Tako je i uz malu tjelesnu okrepu za sve nazočne bio pravi svetak.


Vladimir Kopas

 

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik