Proslava sv. Dominika i 800. obljetnice Reda u Subotici Ispis
Četvrtak, 11 Kolovoz 2016 19:15

2016-8-11-subSubotička zajednica sestara dominikanki svečano je proslavila blagdan sv. Dominika u ponedjeljak 8. kolovoza 2016. Blagdanu je prethodila devetnica, odnosno trodnevlje koje je, u župnoj crkvi sv. Jurja predvodila s. Slavka Sente, koja za ovu prigodu, na poziv priore s. Nade Ivanković, došla u Suboticu.

Odaziv vjernika, prijatelja i znanaca sestara dominikanki, kao i štovatelja sv. Dominika, bio je prilično velik, zahvaljujući župniku župe sv. Jurja, vlč. IstvanuPalatinusu, koji je na svim misama podsjećao i poticao vjernike na ove događaje. Prvih šest dana devetnica je održana u samostanskoj kapelici.

Na sam blagdan svečanu svetu misu u 18 sati, predvodio je subotički biskup Ivan Penzešu župnoj crkvi sv. Jurja, u koncelebraciji s još desetak svećenika. Otac biskup je u svojoj propovjedi istaknuo glavne crte iz Dominikova života, a posebno se osvrnuo na njegovu ostvarenu zamisao: osnutak Reda propovjednika, koji neprekinuto djeluje već punih osam stoljeća. „Propovjednik mora biti dosljedan, - rekao je između ostaloga biskup Penzeš, - a to će biti ako sam živi ono što drugima naviješta. Dominik je polazio od načela: da bi netko doista bio pravi vjernik, mora svoju vjeru dobro poznavati, a onda s uvjerenjem prihvatiti i prema njezinu nauku živjeti. A da bi mogao vjeru prihvatiti i po njoj živjeti, potrebna mu je milost Božja. Nju valja od Boga ponizno isprositi.“
Spomenuo je također kako je Dominiku u više navrata bila ponuđena biskupska služba, ali je on to iz poniznosti odbio. Biskup Penzeš je, potom, svima nazočnima govorio o svom prijatelju pok. p. Tomu Verešu, jedinom dominikancu iz tih krajeva. On je, naime, rado posjetio biskupa svaki put kad bi dolazio u svoj rodni kraj i odlazio s njim na ribolov na rijeku Tisu. (Pokopan je na Bajskom groblju 2002.). U nastavku svoje propovijedi, biskup Penzeš je iznio i zanimljiv podatak zašto Pape nose bijelo odijelo; papa Pio V. bio je dominikanac, pa je, i kao Papa, zadržao svoj dominikanski habit. Poslije se vidjelo kako bijelo odijelo sasvim dobro pristaje Papi, i od tada svi Pape nose bijelo odijelo. Biskup Penzeš je također zahvalio i sestrama za njihovu djelatnu i molitvenu prisutnost u subotičkoj biskupiji, u župi sv. Jurja i čestitao im blagdan svetoga Dominika.
Nakon svečanog 'Tebe Boga hvalimo', s. Nada je u ime sestara zahvalila svima nazočnima ovim riječima:


Poštovani oče biskupe i svećenici, dragi vjernici, prijatelji i štovatelji svetoga Dominika,


U ime zajednice sestara dominikanki ovdje u Subotici, želim zahvaliti svima koji su nam se pridružili da ovim misnim slavljem proslavimo našega utemeljitelja svetog oca Dominika. Svaka sveta misa je po svojoj naravi zahvalno slavlje, a na današnji dan, o blagdanu svetoga Dominika, mi posebno zahvaljujemo za osam stoljetni jubilej reda što ga je sv. Dominik osnovao. Čuli smo tijekom trodnevlja i u današnjoj propovjedi kakvo je značenje za Crkvu i svijet imao i još uvijek ima dominikanski red. Sve dobro i korisno što je posijano tijekom duge osam stoljetne povijesti, braća i sestre dominikanskoga reda ne pripisuju svojim zaslugama, nego, kako reče nedavno Učitelj Reda o. Bruno Cadore – u poniznosti srca zahvaljuju za iskazano povjerenje što mogu naviještati Radosnu vijest spasenja. - Svaki uspjeh u tom poslanju plod je Božje dobrote i milosrđa, po zagovoru svetoga Dominika, a osobito Kraljice svete krunice, kojoj se braća i sestre dominikanskoga reda danomice pod zaštitu utječu i njezin zagovor prose.


Hvala svima koji podržavate i promičete dominikanski red svojim molitvama. Kao što vidimo, dominikanska se zvanja u ovim krajevima posve presušila, kako muška tako i ženska. Razlog je to više da svi zajedno zavapimo Gospodaru žetve neka pošalje radnike u svoju žetvu, da se Dominikova baklja opet rasplamsa na ovim plodnim vjerničkim poljima.
Neka nas na svim životnim putovima prati Božji blagoslov po zagovoru svetoga Dominika

 

Ovu svečanu svetu misu prenosila je subotička postaja Radio Marije. Pjevao je župni zbor sv. Jurja, pod ravnanjem s. Slavke, a za orguljama je bio prof. Miroslav Stantić.
Slavlje svetoga Dominika i 800. obljetnice Reda nastavljeno je radosnim druženjem, uz tjelesnu okrepu, u dvorani „Bunjevačko kolo“.

 

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik